logo Stran je v izdelavi!

Živa coprnija - živa štrigarija

 

Interreg Slovenija - Hrvaška
 

 

 

V projektu »Živa coprnija« sodeluje 6 partnerjev iz Slovenije in Hrvaške, in sicer: Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica kot vodilni partner ter partnerji Beletrina - zavod za založniško dejavnost, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Etnografski muzej Istre, Združenje Val kulture (Zagreb) in Občina Pićan.

Pohorje in Istra sta turistični destinaciji, ki večino gostov pritegneta v uveljavljena središča, turizem pa temelji večinoma na športnem (Pohorje) in obmorskem (Istra) turizmu. Obisk je vezan na letne čase, medtem ko je izven sezone na obeh območjih ponudba nezadostna. Projekt Živa coprnija bo obravnaval njuni zaledni območji, Bistriško Pohorje in Osrednjo Istro, kjer obstaja velik potencial, da obiskovalce, ki v regijo že prihajajo, pritegneta z inovativnimi vsebinami, s čimer bi omogočili tudi razpršitev obiska na celotno območje in razbremenitev najbolj obleganih destinacij.

Obe območji sta bogati z naravno in kulturno dediščino, povezuje pa ju tudi edinstvena bajeslovna dediščina, saj pohorski gozdovi ter istrska notranjost po pripovedovanju nudijo dom številnim bajeslovnim bitjem, ki tvorijo osnovo za številne zgodbe o ljudeh, naravi in zgodovini območja, na podlagi katerih je moč vsebinsko obogatiti ponudbo širšega območja Pohorja in Istre. S tem bi hkrati zavarovali in ohranili tudi ranljivo nesnovno dediščino čezmejnega območja.

Glavni cilj projekta je tako zagotoviti aktivno ohranjanje bajeslovnega izročila Pohorja in Istre, z namenom povečanja prepoznavnosti zapostavljenih delov območij ter ustvarjanja priložnosti za razvoj. To bomo dosegli z oblikovanjem inovativnega čezmejnega kulturno-turističnega proizvoda »Živa coprnija – Bajke Pohorja in Istre«. Ta bo nudil inovativne načine doživljanja območij naravne in kulturne dediščine preko zgodb, ki jih bodo obiskovalci odkrivali na vodenih turah, s pomočjo lutkarjev in igralcev, samostojnem raziskovanju preko digitalnih vsebin, v okviru festivala »Coprnija v živo!« in s pomočjo drugih privlačnih metod. Za ohranitev nesnovne dediščine so ključni ljudje, ki jo negujejo, ohranjajo in prenašajo na nove rodove. Turistični proizvod bo zato nastal v sodelovanju različnih deležnikov in povezovanju ponudnikov območja.

Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa Interreg V-A Slovenija - Hrvaška.

Več o programu Interreg V-A Slovenija-Hrvaška najdete tukaj.

Povezave:

 

Več
03.01.2024
22.12.2023
07.12.2023
05.12.2023
RIC © , Vse pravice pridržane | 8000plus d.o.o.
NE soglašam Soglašam

Soglasje za obveščanje

»Z vpisom svojega e-naslova in s klikom na gumb »Pošlji« dajem prostovoljno in izrecno privolitev, da lahko Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica moje spodaj vpisane osebne podatke zbira in obdeluje ter jih uporablja za komunikacijo z mano in me po elektronski pošti, telefonu ali pisno obvešča v zvezi z aktualnimi dogodki ter ponudbo storitev, ki jih izvaja.«

Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da kliknete povezavo za odjavo v nogi elektronskega sporočila, ki ga prejmete z naše strani, ali pa nas kontaktirate na info@ric-sb.si. S podano zahtevo po odjavi s seznama za obveščanje bo vaš osebni podatek izbrisan iz predmetnih zbirk podatkov. Ravno tako imate pravico vpogleda in posredovanja informacije, katere vaše osebne podatke Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica hrani v zbirki podatkov, do spremembe ali dopolnitve osebnih podatkov. V tem primeru nas kontaktirate na info@ric-sb.si ter izrazite svojo zahtevo po vpogledu. Z vašimi osebnimi podatki bomo ravnali skladno z zakonskimi določbami, strokovno in odgovorno.

»Z vpisom svojega e-naslova naslova in s klikom na gumb »Pošlji« izrecno potrjujem, da sem seznanjen(-a) z vsebino privolitve ter s pravicami do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa mojih osebnih podatkov ter s pravico do vložitve pritožbe.« Upravljavec osebnih podatkov je Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, 2310 Slovenska Bistrica. Za vse informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki se lahko obrnete na info@ric-sb.si. Vaše podatke bomo obravnavali diskretno. Več informacij glede zakonskih določil varstva osebnih podatkov najdete na spletni strani ric-sb.si.