logo Stran je v izdelavi!

RITOZNOJČAN - VINO MOJE MLADOSTI
 
Vinogradništvo v Občini Slovenska Bistrica ima zelo bogato tradicijo. Sega namreč v stari vek, v čas, ko so na vznožju Pohorja živeli Iliri. Te so okoli 400 let pred n. št. začeli izpodrivati Kelti in v ta čas  segajo zapisi, da so tod gojili vinsko trto.
 
Slovenska Bistrica je že v 16. stoletju krojila usodo vinske trgovine tistega časa. Leta 1643 je bila sedež Davčnega okraja za vino. Še danes se okoli mesta vzpenjajo griči  z okoli 140 ha vinogradov, ki so zaokroženi kompleksi z izjemno lepim krajinskim vzorcem. Med vinogradi Ritoznoja je cerkev svete Marjete, ki na vinograde pazi že od 1542.
 
Uspeh in priljubljenost vin sega krepko nazaj v prejšnje stoletij. Z Ritoznojčanom  so si sladili življenje  na Dunaju, Pragi, Gradcu in še kje. V tistih časih so dobro vedeli, da je vino nad Slovensko Bistrico najboljše vino na Štajerskem.
 
Pisali smo leto 1947, ko se je med vzorci na ljubljanskem vinskem sejmu, s posredovanjem takratne Mariborske vinarske zadruge, ki nam je vino izšolala, pojavilo novo vino - Ritoznojčan. S kakovostjo je prekosil vse vzorce, vsem izpred nosa vzel šampionsko titulo in, če se prav spominjam, od sto možnih točk prejel  92 točk. To je bil prvi povojni uspeh iz našega območja…(Karli Zafošnik, Kovača vas). Bolj množično pa so to vino začeli v Slovenski Bistrici polniti leta 1967 v Kmetijskem Kombinatu. V tem času je vino Ritoznojčan prejelo številna priznanja.
 
Več
05.08.2013
24.07.2013
logoti
Za vsebino informacij je odgovoren Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica.
Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.
Politika razvoja podeželja 2007-2013
RIC © , Vse pravice pridržane | 8000plus d.o.o.
NE soglašam Soglašam

Soglasje za obveščanje

»Z vpisom svojega e-naslova in s klikom na gumb »Pošlji« dajem prostovoljno in izrecno privolitev, da lahko Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica moje spodaj vpisane osebne podatke zbira in obdeluje ter jih uporablja za komunikacijo z mano in me po elektronski pošti, telefonu ali pisno obvešča v zvezi z aktualnimi dogodki ter ponudbo storitev, ki jih izvaja.«

Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da kliknete povezavo za odjavo v nogi elektronskega sporočila, ki ga prejmete z naše strani, ali pa nas kontaktirate na info@ric-sb.si. S podano zahtevo po odjavi s seznama za obveščanje bo vaš osebni podatek izbrisan iz predmetnih zbirk podatkov. Ravno tako imate pravico vpogleda in posredovanja informacije, katere vaše osebne podatke Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica hrani v zbirki podatkov, do spremembe ali dopolnitve osebnih podatkov. V tem primeru nas kontaktirate na info@ric-sb.si ter izrazite svojo zahtevo po vpogledu. Z vašimi osebnimi podatki bomo ravnali skladno z zakonskimi določbami, strokovno in odgovorno.

»Z vpisom svojega e-naslova naslova in s klikom na gumb »Pošlji« izrecno potrjujem, da sem seznanjen(-a) z vsebino privolitve ter s pravicami do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa mojih osebnih podatkov ter s pravico do vložitve pritožbe.« Upravljavec osebnih podatkov je Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, 2310 Slovenska Bistrica. Za vse informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki se lahko obrnete na info@ric-sb.si. Vaše podatke bomo obravnavali diskretno. Več informacij glede zakonskih določil varstva osebnih podatkov najdete na spletni strani ric-sb.si.