logo Stran je v izdelavi!

Projekt ENSURE - 6. partnersko srečanje in zaključek projekta

Projekt “European Network for the Cohesion and Solidarity in Rural Areas - ENSURE” se z mesecem julijem zaključuje. Med 5. in 7. junijem 2019 je v Slovenski Bistrici (Slovenija) potekalo še zadnje, 6. mednarodno projektno partnersko srečanje. Naslov tokratnega 3-dnevnega dogodka je bil "Evaluation and setting of the ENSURE Network NGO".

Prvi dan dogodka (sreda, 5. junij) smo se partnerji v kulisi pohorskih gozdov na Treh kraljih še zadnjič spomnili vseh mednarodnih dogodkov, ki so bili izvedeni v okviru projekta ENSURE, ki se je pričel izvajati julija 2017. Uvodno partnersko srečanje (kick-off) je potekalo oktobra 2017 v Slovenski Bistrici, naslednje z naslovom »Common Agricultural Policy (CAP) from a new perspective« je potekalo aprila 2018 v hrvaškem Motovunu, sledilo je junijsko srečanje z naslovom »Participatory democracy in local development stategies« v španskem Madridu, zadnji mednarodni dogodek v letu 2018 z naslovom »Going local vs. Going European« pa je potekal oktobra v Pesaru, Italija. 5. projektni dogodek »Impacting the young generation« je potekal letos marca v grškem Volosu, ter že omenjen zaključni dogodek v Slovenski Bistrici. V zaključku uvodnega dne smo se dotaknili tudi lokalnih dogodkov, namenjenih promociji projekta, ki so jih partnerji izvedli v svojem okolju tekom izvajanja projekta, ter možnostim nadaljnjega sodelovanja v prihodnjih projektih. Predstavljena je bila tudi brošura projekta kot eden izmed projektnih rezultatov.

 

Ključni dogodek 6. mednarodnega srečanja je potekal v četrtek, 6. junija v Gradu Slovenska Bistrica, kjer je potekala mednarodna konferenca z naslovom »Izzivi EU in razvoj podeželja po letu 2020«. V uvodnem delu dogodka je evropski poslanec g. Franc Bogovič predstavil koncept Pametnih vasi v Evropi, dr. Franco Sotte z Univerze delle Marche pa je predstavil ključne poudarke in odprta vprašanja skupne kmetijske politike po letu 2020.

V drugem delu dogodka je potekala okrogla miza z naslovno tematiko, na kateri so sodelovali evropski poslanec g. Franc Bogovič, državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu mag. Tanja Strniša, zaslužni profesor univerze v Ljubljani in Bologni ddr. Rudi Rizman, dr. Dimitrios Antoniadis z Univerze v Tesaliji, Grčija ter predsednik Društva za razvoj slovenskega podeželja g. Aleš Zidar. Govorci so poudarili, da je podeželje v svojem večstoletnem razvoju predstavljalo in še predstavljalo eno ključnih razvojnih točk skupnega evropskega razvoja, da pa se zaradi občutka neslišanosti tudi na podeželju pojavlja evroskepticizem kot eden izmed izzivov, ki jim bo v prihodnje potrebno posvetiti veliko pozornosti. Da izzivi pri razvoju podeželja obstajajo, ni dileme, vendarle pa kjer obstaja volja, se najdejo tudi rešitve.

Po okrogli mizi so si projektni partnerji najprej podrobneje ogledali bistriški grad, se sprehodili po centru mesta, ob večerji pa jim je bila pobliže predstavljena tudi lokalna folklorna in kulturna dediščina.

 

V zadnjem dnevu dogodka so se projektni partnerji pridružili dijakom Srednje šole Slovenska Bistrica, s katerimi so sodelovali v dveh delavnicah – eni posvečeni izzivom EU, ki jo je vodil ddr. Rudi Rizman, ter drugi, posvečeni državljanski udeležbi) v EU, ki jo je vodila dr. Malgorzata Wochowska.

 

V projektu ENSURE smo se vseskozi posebej posvečali vprašanju, kako Evropo in Evropsko unijo približati podeželju oz. s kakšnimi izzivi se sooča evropsko podeželje?

 

Projektni partnerji, ki so s svojim produktivnim sodelovanjem prispevali v projektu, pa so:

Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica (vodilni partner) (Slovenija)

Municipality Trudovets (Bolgarija)

Lokalna akcijska grupa Središnja Istra (Hrvaška)

Hranicka rozvojova agentura (Češka)

University of Thessaly (Grčija)

Kistarcsa Cultural Association (Madžarska)

Associazione Alessandro Bartola (Italija)

Ligatne Municipality (Latvija)

Municipality of Kolašin (Črna Gora)

Gmina Lask (Poljska)

Consiliul Judetean Alba (Romunija)

European Affairs Fund of the Autonomous Province of Vojvodina (Srbija)

Federacion de Municipios de Madrid (Španija) in

Futuro Digitale (Italija).

 

Spremljajte nas na facebook.com/ensurenetwork, kjer izveste več o dogodku in celotnem projektu!

 

Projekt se izvaja v okviru programa Evropa za državljane, ki ga financira Evropska unija. 

 

Več
28.11.2023
24.11.2023
22.11.2023
15.11.2023
RIC © , Vse pravice pridržane | 8000plus d.o.o.
NE soglašam Soglašam

Soglasje za obveščanje

»Z vpisom svojega e-naslova in s klikom na gumb »Pošlji« dajem prostovoljno in izrecno privolitev, da lahko Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica moje spodaj vpisane osebne podatke zbira in obdeluje ter jih uporablja za komunikacijo z mano in me po elektronski pošti, telefonu ali pisno obvešča v zvezi z aktualnimi dogodki ter ponudbo storitev, ki jih izvaja.«

Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da kliknete povezavo za odjavo v nogi elektronskega sporočila, ki ga prejmete z naše strani, ali pa nas kontaktirate na info@ric-sb.si. S podano zahtevo po odjavi s seznama za obveščanje bo vaš osebni podatek izbrisan iz predmetnih zbirk podatkov. Ravno tako imate pravico vpogleda in posredovanja informacije, katere vaše osebne podatke Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica hrani v zbirki podatkov, do spremembe ali dopolnitve osebnih podatkov. V tem primeru nas kontaktirate na info@ric-sb.si ter izrazite svojo zahtevo po vpogledu. Z vašimi osebnimi podatki bomo ravnali skladno z zakonskimi določbami, strokovno in odgovorno.

»Z vpisom svojega e-naslova naslova in s klikom na gumb »Pošlji« izrecno potrjujem, da sem seznanjen(-a) z vsebino privolitve ter s pravicami do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa mojih osebnih podatkov ter s pravico do vložitve pritožbe.« Upravljavec osebnih podatkov je Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, 2310 Slovenska Bistrica. Za vse informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki se lahko obrnete na info@ric-sb.si. Vaše podatke bomo obravnavali diskretno. Več informacij glede zakonskih določil varstva osebnih podatkov najdete na spletni strani ric-sb.si.