logo

Portal SPOT (e-VEM) 

Portal SPOT (spot.gov.si) je uradno spletno mesto sistema SPOT (dosedanji portal e-VEM).
 
Portal SPOT nudi informacije o pogojih poslovanja v Sloveniji in elektronsko podprte postopke, ki so povezani z ustanovitvijo podjetja in z začetkom poslovanja. 
 
Pogoji poslovanja v različnih fazah poslovanja
 
Elektronsko podprti postopki
Prek portala e-VEM lahko:
 • ustanovite s.p. ali d.o.o., kjer ste edini družbenik.
Če podjetje že imate, lahko prek e-VEM:
 • prijavite spremembo podatkov v PRS,
 • oddate davčne podatke ali zahtevo za identifikacijo za namene DDV,
 • uredite obvezna socialna zavarovanja zase in za zaposlene,
 • objavite prosto delovno mesto,
 • pridobite obrtno dovoljenje,
 • pooblastite drugo osebo za delo s sistemom e-VEM.
Za podpisovanje in oddajanje dokumentov morate imeti poleg enega od digitalnih potrdilnameščeno tudi podpisno komponento.
 
 
Za nekatere storitve je potrebno obiskati točko SPOT (VEM) ali notarja. Položaj točk SPOT (VEM) ureja Zakon o poslovnem registru.
 
Prednosti uporabe portala e-VEM
V primerjavi s papirnim poslovanjem ima uporaba portala e-VEM in elektronskega poslovanja veliko prednosti. Uporabnikom najbolj opazne so:
 • možnost samostojne registracije podjetja ali družbe od doma, pri čemer ni potreben obisk javnih ustanov,
 • registracija podjetja od doma ni omejena z uradnimi urami, saj je portal na voljo 24 ur dnevno in sedem dni na teden,
 • stranka lahko na enem mestu hkrati opravi postopke za vpis v Poslovni ali Sodni register, Davčni register, prijavi potrebo po delavcu ter ureja obvezna socialna zavarovanja,
 • ni potrebno izpolnjevanje določenih podatkov obrazca, saj portal omogoča samodejno pridobivanje uradnih podatkov podjetnika in družbenikov (zase) iz Centralnega registra prebivalstva, Registra prostorskih enot in Poslovnega registra Slovenije,
 • možnost spremljanja stanja oddanih vlog in izvedbe postopkov prek portala,
 • možnost takojšnjega elektronskega vpogleda v podatke lastnega podjetja,
 • možnost elektronske vročitve sklepov (to pomeni, da stranka prejme sklep o vpisu v poslovni oziroma sodni register vročen v varni poštni predal in ne klasično po pošti).
 
 
Več
15.10.2021
17.09.2021
05.08.2021
21.06.2021
RIC © , Vse pravice pridržane | 8000plus d.o.o.
NE soglašam Soglašam

Soglasje za obveščanje

»Z vpisom svojega e-naslova in s klikom na gumb »Pošlji« dajem prostovoljno in izrecno privolitev, da lahko Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica moje spodaj vpisane osebne podatke zbira in obdeluje ter jih uporablja za komunikacijo z mano in me po elektronski pošti, telefonu ali pisno obvešča v zvezi z aktualnimi dogodki ter ponudbo storitev, ki jih izvaja.«

Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da kliknete povezavo za odjavo v nogi elektronskega sporočila, ki ga prejmete z naše strani, ali pa nas kontaktirate na info@ric-sb.si. S podano zahtevo po odjavi s seznama za obveščanje bo vaš osebni podatek izbrisan iz predmetnih zbirk podatkov. Ravno tako imate pravico vpogleda in posredovanja informacije, katere vaše osebne podatke Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica hrani v zbirki podatkov, do spremembe ali dopolnitve osebnih podatkov. V tem primeru nas kontaktirate na info@ric-sb.si ter izrazite svojo zahtevo po vpogledu. Z vašimi osebnimi podatki bomo ravnali skladno z zakonskimi določbami, strokovno in odgovorno.

»Z vpisom svojega e-naslova naslova in s klikom na gumb »Pošlji« izrecno potrjujem, da sem seznanjen(-a) z vsebino privolitve ter s pravicami do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa mojih osebnih podatkov ter s pravico do vložitve pritožbe.« Upravljavec osebnih podatkov je Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, 2310 Slovenska Bistrica. Za vse informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki se lahko obrnete na info@ric-sb.si. Vaše podatke bomo obravnavali diskretno. Več informacij glede zakonskih določil varstva osebnih podatkov najdete na spletni strani ric-sb.si.