logo Stran je v izdelavi!

Poročilo o izvedbi javnega natečaja - socialno podjetništvo

Socialno podjetništvo (oz. družbeno odgovorno podjetništvo, kot bi morebiti bilo celo ustreznejše poimenovanje) predstavlja obliko podjetništva, ki svojega temeljnega poslanstva ne vidi v ustvarjanju in kopičenju dobička, temveč zagotavlja dodatno ponudbo storitev, ki so v javnem interesu, krepi inovativno reševanje družbenih problemov, predvsem pa zagotavlja nova delovna mesta in socialno integracijo ranljivih skupin. Poslovni dobiček seveda tudi pri socialnem podjetništvu ostaja imperativ, vendar je že v osnovi predviden, da se re-investira v socialno podjetje ter se porabi za njegov nadaljnji razvoj.

Našteti dejavniki nakazujejo, da gre pri socialnem oz. družbeno odgovornem podjetništvu za dejavnost, ki jo je nedvomno potrebno spodbujati. Iz tega razloga sta se Občina Slovenska Bistrica ter Razvojno informacijski center (ob podpori aktivnosti OS Zavoda RS za zaposlovanje) odločila za objavo Javnega natečaja za izbor najboljše podjetniške ideje za ustanovitev socialnega podjetja na območju občine Slovenska Bistrica. Temeljni namen natečaja je bil spodbujanje socialnega podjetništva na Bistriškem oziroma konkretno, da se v lokalnem okolju prepozna in izoblikuje socialnopodjetniška ideja, ki se bi realizirala z ustanovitvijo socialnega podjetja, katero bi ob sledenju načelom socialnega podjetništva istočasno prineslo tudi odgovor na katerega izmed družbeno-ekonomskih izzivov, ki se porajajo na območju občine Slovenska Bistrica. Javni natečaj je bil objavljen 1. avgusta na spletnih straneh Občine Slovenska Bistrica ter RIC-a, kasneje tudi v lokalnem časopisju, že kaj kmalu po objavi pa se je vest o njem bliskovito razširila tudi preko družbenih omrežjih. Rok za prijavo se je iztekel 1. 9. 2014. Odziv na natečaj je bil izvrsten, zato gre na tem mestu avtorjem vseh predlogov še enkrat izreči zahvalo za tako številno udeležbo, hkrati pa tudi pohvalo za izvirnost in izpiljenost njihovih idejnih predlogov. Na natečaj je namreč prispelo 19 idejnih predlogov za ustanovitev socialnega podjetja, ki jih je prispevalo 17 avtorjev. Prejeti so bili naslednji predlogi (našteti so po abecednem vrstnem redu avtorjev):

 

Ime in priimek avtorja:               Ime predloga:

Aljaž Jelen

Coworking

 

Aljaž Jelen

Hiša arhitekture

 

Anton Kolar

Kolo za vsakogar

 

Branka Šketa

Permakulturni vrt Sl. Bistrica

 

Branko Rihtarič

Bukvarnica

 

Edita Gošnik

Pri dobri vili

 

Franja Zupanc

Sončna hiša

 

Josip Tavčar

Za turizem dobrega počutja wellness kooperativa Slovenska Bistrica

Jure Detiček

Organiziranje mladinskega dela v občini Slovenska Bistrica

Martina Šuperger Uršič

Činki - trgovina z rabljenimi otroškimi oblačili in opremo

Mateja Jerebic

Sofijin brlog in projektni center Slovenska Bistrica

Milena de Viktory

Skupaj - za dobro vseh

 

Minca Male

Hotel za male živali

 

Monika Špes

Pomagaj.mi - pomoč invalidom, ostarelim in pomoči potrebnim osebam

Nina Kranjec

Moja sobica

 

Silva Justinek Omerzi

Center ponovne uporabe

 

Tanja Kordić Planko

Vrnimo življenje življenju

 

Tanja Kordić Planko

Zdravo drevo ima globoke korenine in najlepše sadeže

Urška Omerzi

Podjetje za ekološki in trajnostni razvoj

Strokovna komisija za ocenjevanje prispelih natečajnih predlogov, katero so sestavljali mag. Brigita Kruder, mag. Monika Kirbiš Rojs, Marjeta Kovač, dr. Maja Lamberger Khatib ter Tomaž Repnik, se je po prvem krogu ocenjevanja vseh prispelih pisnih predlogov (ocenjevanje je potekalo 2. 9. 2014) odločila, da na ustno predstavitev 4. 9. 2014 povabi 5 najvišje uvrščenih predlogov:

Aljaža Jelena s predlogom »Hiša arhitekture«,

Matejo Jerebic s predlogom »Sofijin brlog in projektni center Slovenska Bistrica,

Minco Male s predlogom »Hotel za male živali«,

Nino Kranjec s predlogom »Moja sobica« ter

Tanjo Kordić Planko s predlogom »Vrnimo življenje življenju«.

Kriteriji, na podlagi katerih je potekalo ocenjevanje idejnih predlogov, so bili izvirnost ideje, realna izvedljivost ideje, upoštevanje lokalnih družbeno-ekonomskih značilnosti območja občine Slovenska Bistrica, doprinos, ki ga lokalnemu okolju predstavlja realizacija predlagane podjetniške ideje ter kvaliteta pisne obrazložitve predloga in utemeljitev predloga. Uvrščenim v drugi krog se je k točkam iz prvega kroga prištela tudi ocena njihove osebne predstavitve predloga.

Glede na skupni seštevek ocenjevanja pisne vloge ter ustne predstavitve je največ točk zbrala Nina Kranjec s svojim idejnim predlogom Moja sobica.

Njen idejni predlog predvideva ureditev delavnice/razstavnega ateljeja v Slovenski Bistrici, poimenovanega Moja sobica, v katerem bo možno kupiti in naročiti kakovostne izdelke za dojenčke (otroški tekstil, didaktične igrače, pohištvo …) – izdelane tako s strani slovenskih proizvajalcev kot avtorice idejnega predloga same. Svoj hobi – šivanje je avtorica namreč nadgradila v poslovno priložnost, tako da večino izdelkov izdela/sešije kar sama. Za prodajo lastnih izdelkov je razvila blagovno znamko »Mali Bip«.

S svojim projektom želi avtorica krepiti družbeno solidarnost, osveščati kupce o izboru recikliranih in okolju prijaznih izdelkov, promovirati rabo lokalno pridelanih izdelkov, del sredstev od prodaje pa namenja tudi v dobrodelne namene. Socialno podjetje bo poleg zaposlitve avtorice s širjenjem ponudbe omogočalo zaposlitev tudi ostalim ranljivim skupinam (starejšim šiviljam ipd.). Osnovna predpostavka socialnega podjetja je sodelovanje z lokalnimi okoljem – tako v smislu sodelovanja z lokalnimi izdelovalci podobnih produktov kot tudi organizacijo dogodkov in delavnic za otroke. Dolgoročni cilj podjetja je poleg uspešne širitve kolekcije artiklov tudi prodor na tuje trge.

Avtorici je z zmago na javnem natečaju pripadla tudi denarna nagrada v znesku 2.000 €, za katero smo prepričani, da ji bo pri uresničitvi njene socialnopodjetniške ideje zagotovo koristila, poleg tega pa ji je RIC ponudil tudi pomoč pri ustanavljanju socialnega podjetja. Razglasitev rezultatov ter novinarska konferenca, na kateri se je v skrajšani obliki predstavilo 5 najbolje uvrščenih predlogov po prvem krogu, je potekala 25. septembra v Gradu Slovenska Bistrica, zmagovalki pa je nagrado predal župan Občine Slovenska Bistrica, dr. Ivan Žagar.

Kljub temu, da je javni natečaj sicer že zaključen, pa se zgodba z idejnimi predlogi, ki so jih avtorji poslali na omenjen natečaj, pravzaprav šele začenja. Občina Slovenska Bistrica in RIC bosta – kolikor je v njuni moči – še naprej nudila svojo podporo vsem, ki bodo svojo socialnopodjetniško idejo razvijali naprej v smeri ustanovitve socialnega podjetja. Še posebej namreč veseli dejstvo, da je že takoj po razglasitvi lepo število avtorjev stopilo skupaj ter se povezalo s ciljem skupnega razvoja njihovih socialnopodjetniških idej, prepričani pa smo, da bo tovrstnih povezav še več. V kolikor se v tej zgodbi prepoznate tudi sami, vas vabimo, da se jim pridružite – bodisi samostojno bodisi skupaj s še kom. V kolikor pa ste glede vstopa v svet socialnega podjetništva še v dilemi in bi želeli pridobiti še kakšno informacijo več, pa svetujemo, da se čimprej obrnete na RIC.

 

Tomaž Repnik

RIC Slovenska Bistrica

Več
22.09.2023
15.09.2023
07.09.2023
31.08.2023
RIC © , Vse pravice pridržane | 8000plus d.o.o.
NE soglašam Soglašam

Soglasje za obveščanje

»Z vpisom svojega e-naslova in s klikom na gumb »Pošlji« dajem prostovoljno in izrecno privolitev, da lahko Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica moje spodaj vpisane osebne podatke zbira in obdeluje ter jih uporablja za komunikacijo z mano in me po elektronski pošti, telefonu ali pisno obvešča v zvezi z aktualnimi dogodki ter ponudbo storitev, ki jih izvaja.«

Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da kliknete povezavo za odjavo v nogi elektronskega sporočila, ki ga prejmete z naše strani, ali pa nas kontaktirate na info@ric-sb.si. S podano zahtevo po odjavi s seznama za obveščanje bo vaš osebni podatek izbrisan iz predmetnih zbirk podatkov. Ravno tako imate pravico vpogleda in posredovanja informacije, katere vaše osebne podatke Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica hrani v zbirki podatkov, do spremembe ali dopolnitve osebnih podatkov. V tem primeru nas kontaktirate na info@ric-sb.si ter izrazite svojo zahtevo po vpogledu. Z vašimi osebnimi podatki bomo ravnali skladno z zakonskimi določbami, strokovno in odgovorno.

»Z vpisom svojega e-naslova naslova in s klikom na gumb »Pošlji« izrecno potrjujem, da sem seznanjen(-a) z vsebino privolitve ter s pravicami do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa mojih osebnih podatkov ter s pravico do vložitve pritožbe.« Upravljavec osebnih podatkov je Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, 2310 Slovenska Bistrica. Za vse informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki se lahko obrnete na info@ric-sb.si. Vaše podatke bomo obravnavali diskretno. Več informacij glede zakonskih določil varstva osebnih podatkov najdete na spletni strani ric-sb.si.