logo Stran je v izdelavi!

Pomoč družinskim podjetjem pri prenosu lastništva

24.12.2020

V Sloveniji se v naslednjih letih pričakuje veliko število prenosov podjetij na naslednjo generacijo, saj so se po letu 1991 množično ustanavljala podjetja, katerih lastniki sedaj dosegajo starost upokojevanja.

Prenos lastništva je eden največjih izzivov v podjetju, zlasti v družinskih podjetjih. Gre za težak in izjemno kompleksen proces, ki obsega veliko več kot le pravni prenos lastništva in upravljanja na novega lastnika. Premagati je potrebno številne ovire, med njimi tudi takšne, ki so čustvene in psihološke narave. Ustanovitelji pogosto odlašajo z začetkom načrtovanja prenosa, saj se ob njem soočajo z mislijo o lastni minljivosti in upokojitvi, vendar gre prenos upravljanja in lastništva z roko v roki s staranjem. Na prenos podjetja je potrebno gledati, kot na eno izmed razvojnih stopenj podjetja, ki naj bo vključena v strateško planiranje razvoja in naj bo vsaj tako skrbno načrtovana kot sam razvoj in rast podjetja.

Družinska podjetja v Sloveniji imajo malo izkušenj s prenosom podjetja, saj kar 66 % podjetij še vedno vodi prva generacija, 28 % druga in le 6% tretja generacija. V primerih, ko pa se prenos zgodi, poslovanje podjetja ni več uspešno. Po prenosu podjetja na drugo generacijo propade kar vsako tretje podjetje, po prehodu na tretjo generacijo pa preživi le še vsako sedmo.

Prenos lastništva je potrebno nujno pravočasno in skrbno načrtovati. Odločitev o prenosu bi se morala zgoditi vsaj 5 do 10 let pred prenosom, predvsem pa je to odvisno od razmer na trgu in v družini. Prav tako se je na prenos podjetja potrebno ustrezno pripraviti z vidika uvajanja naslednika, optimizacije poslovnih procesov, davščin in podobno. Na kakšen način se bo izvedel prenos je odvisno od uspešnosti poslovanja podjetja.

Javna agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Obrtno-podjetniška zbornica nudijo podjetjem različne oblike pomoči pri prenosu lastništva na naslednike s katerimi želijo spodbuditi lastnike podjetij k ustrezni in pravočasni pripravi na postavljanje nasledstva in prenos lastništva ter sofinancirati nekatere aktivnosti oziroma procese, kjer podjetja in prevzemniki potrebujejo zunanjo strokovno podporo ali kompetence.

Nefinančne pomoči podjetjem:

V priročniku so poudarki na ustanovitelju, razmisleku in pripravi prenosa. V njem so predstavljeni osnovni pojmi in izzivi družinskih podjetij, njihove posebnosti, razlogi za nasledstvo, ovire pri načrtovanju in strateški načrt nasledstva. Opisan je izbor načina nasledstva in poleg prenosa na družinskega naslednika predstavljene možnosti prenosa znotraj širše družine, prodajo podjetja, zaposlitev nedružinskega managerja in zaprtje podjetja. Prav tako so predstavljene možnosti za delo po upokojitvi in prednosti sodelovanja s strokovnjakom za nasledstvo.

Priročnik opisuje nadaljnje korake pri prenosu lastništva. V njem so poudarki na nasledniku, njegovi odločitvi o karieri, profesionalizaciji podjetja, s katero se bo srečal, ko bo prevzel podjetje, rasti, leadershipu, finančnih in pravnih informacijah, ki jih potrebuje, in strategiji za prihodnje.

Na Obrtno-podjetniški zbornici je družinskim podjetjem na voljo Center za družinsko podjetništvo, v okviru katerega je vzpostavljena tudi spletna stran www.druzinskopodjetnistvo.si. Na njej so zapisane vse potrebne informacije, ki jih potrebujejo družinska podjetja: nasveti, dogodki, blogi, članki in koristne povezave ter pravni in davčni strokovnjaki.

Finančna pomoč podjetjem:

Javna agencija SPIRIT Slovenija je vzpostavila Nacionalno točko za prenos lastništva, katere namen je osveščanje o pomenu pravočasne priprave na prenos lastništva in spodbujanje podjetnikov, da se na prenos lastništva skrbno pripravijo. Preko njenih pooblaščenih oseb lahko podjetniki opravijo brezplačni svetovalni intervju na katerem se seznanijo z izzivi in pastmi s katerimi se lahko srečajo pri prenosu lastništva ter pridobijo podrobne informacije o vavčerski spodbudi za sofinanciranje postopka prenosa.

Pooblaščeni osebi agencije SPIRIT Slovenija za področje prenosa lastništva:

Leonida Polajnar, e-naslov: leonida.polajnar@ozs.si,  GSM: 051 662 119, Nina Scortegagna Kavčnik, e-naslov: nina.scortegagna@ozs.si,  GSM: 030 605 308.

 

Pripravila: Danica Košir, SPOT svetovalka

Viri:

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Več
22.09.2023
15.09.2023
07.09.2023
31.08.2023
RIC © , Vse pravice pridržane | 8000plus d.o.o.
NE soglašam Soglašam

Soglasje za obveščanje

»Z vpisom svojega e-naslova in s klikom na gumb »Pošlji« dajem prostovoljno in izrecno privolitev, da lahko Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica moje spodaj vpisane osebne podatke zbira in obdeluje ter jih uporablja za komunikacijo z mano in me po elektronski pošti, telefonu ali pisno obvešča v zvezi z aktualnimi dogodki ter ponudbo storitev, ki jih izvaja.«

Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da kliknete povezavo za odjavo v nogi elektronskega sporočila, ki ga prejmete z naše strani, ali pa nas kontaktirate na info@ric-sb.si. S podano zahtevo po odjavi s seznama za obveščanje bo vaš osebni podatek izbrisan iz predmetnih zbirk podatkov. Ravno tako imate pravico vpogleda in posredovanja informacije, katere vaše osebne podatke Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica hrani v zbirki podatkov, do spremembe ali dopolnitve osebnih podatkov. V tem primeru nas kontaktirate na info@ric-sb.si ter izrazite svojo zahtevo po vpogledu. Z vašimi osebnimi podatki bomo ravnali skladno z zakonskimi določbami, strokovno in odgovorno.

»Z vpisom svojega e-naslova naslova in s klikom na gumb »Pošlji« izrecno potrjujem, da sem seznanjen(-a) z vsebino privolitve ter s pravicami do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa mojih osebnih podatkov ter s pravico do vložitve pritožbe.« Upravljavec osebnih podatkov je Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, 2310 Slovenska Bistrica. Za vse informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki se lahko obrnete na info@ric-sb.si. Vaše podatke bomo obravnavali diskretno. Več informacij glede zakonskih določil varstva osebnih podatkov najdete na spletni strani ric-sb.si.