logo Stran je v izdelavi!

Opravljanje dela na domu po novem sporočati preko portala SPOT

Na podlagi Zakona o delovnih razmerjih je delodajalec o nameravanem organiziranju dela na domu dolžan obvestiti Inšpektorat RS za delo (IRSD), in sicer še pred začetkom opravljanja dela delavca.

Delodajalec v vlogi Obvestilo o delu na domu navede:

  • podatke o delodajalcu (naziv, naslov, matična številka in dejavnost, ki jo opravlja),
  • podatke, ki se nanašajo na delavca, ki bo opravljal delo na domu (osebno ime, naziv delovnega mesta oziroma vrsta dela, s kratkim opisom dela, ki ga bo opravljal delavec, delovna sredstva in delovna oprema, ki jo bo delavec uporabljal, predvideno obdobje trajanja in predvideni delež delovnega časa opravljanja dela na domu),
  • morebitno tveganje za varnost in zdravje delavca pri opravljanju dela na domu.

S ciljem  poenostavitve in poenotenja poročanja s strani delodajalcev ter na podlagi 6. protikoronskega Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUOPDVE), se vloga na IRSD po novem odda le še preko portala SPOT. 

Po oddaji vloge preko portala SPOT se podatki o oddani vlogi zapišejo v evidenco, ki jo vodi IRSD.

Delodajalcem, ki so letos že obvestili Inšpektorat za delo o organiziranju dela na domu, in se obdobje, na katerega se je obvestilo nanašalo, še ni izteklo, ni potrebno ponovno poslati obvestila. Novo obvestilo o nameravanem organiziranju dela na domu bodo morali poslati najkasneje z novim letom. Delodajalcem se svetuje, da v obvestilo vnesejo podatke za daljše časovno obdobje.

Če delodajalec ne obvesti inšpektorata za delo o nameravanem organiziranju dela na domu, je predpisana globa, prav tako Zakon o delovnih razmerjih z vidika opravljanja dela na domu predvideva sankcije v primerih kršitev zagotavljanja varnih delovnih pogojev.

Postopek oddaje vloge in pomoč:

Pripravila: Danica Košir, SPOT svetovalka

Viri:

https://evem.gov.si/info/poslujem/zaposlovanje/napotitev-delavca-na-delo-na-domu/

https://evem.gov.si/evem/cms/news/detailEugo.evem?srcsi_cms_news_id=7982

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 

Več
22.09.2023
15.09.2023
07.09.2023
31.08.2023
RIC © , Vse pravice pridržane | 8000plus d.o.o.
NE soglašam Soglašam

Soglasje za obveščanje

»Z vpisom svojega e-naslova in s klikom na gumb »Pošlji« dajem prostovoljno in izrecno privolitev, da lahko Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica moje spodaj vpisane osebne podatke zbira in obdeluje ter jih uporablja za komunikacijo z mano in me po elektronski pošti, telefonu ali pisno obvešča v zvezi z aktualnimi dogodki ter ponudbo storitev, ki jih izvaja.«

Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da kliknete povezavo za odjavo v nogi elektronskega sporočila, ki ga prejmete z naše strani, ali pa nas kontaktirate na info@ric-sb.si. S podano zahtevo po odjavi s seznama za obveščanje bo vaš osebni podatek izbrisan iz predmetnih zbirk podatkov. Ravno tako imate pravico vpogleda in posredovanja informacije, katere vaše osebne podatke Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica hrani v zbirki podatkov, do spremembe ali dopolnitve osebnih podatkov. V tem primeru nas kontaktirate na info@ric-sb.si ter izrazite svojo zahtevo po vpogledu. Z vašimi osebnimi podatki bomo ravnali skladno z zakonskimi določbami, strokovno in odgovorno.

»Z vpisom svojega e-naslova naslova in s klikom na gumb »Pošlji« izrecno potrjujem, da sem seznanjen(-a) z vsebino privolitve ter s pravicami do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa mojih osebnih podatkov ter s pravico do vložitve pritožbe.« Upravljavec osebnih podatkov je Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, 2310 Slovenska Bistrica. Za vse informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki se lahko obrnete na info@ric-sb.si. Vaše podatke bomo obravnavali diskretno. Več informacij glede zakonskih določil varstva osebnih podatkov najdete na spletni strani ric-sb.si.