logo Stran je v izdelavi!

Obvezen vpis elektronskega naslova v Poslovni register Slovenije (PRS) za gospodarske družbe - rok do 24.02.2022

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 

Na podlagi spremembe Zakona o gospodarskih družbah oz. novele ZGD-1K, ki je bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 18/2021, dne 9.2.2021, morajo gospodarske družbe obvezno objaviti svoj elektronski naslov, ki se vpiše v Poslovni register Slovenije (PRS). Obveznost vpisa in javne objave elektronskega naslova velja za kapitalske in osebne gospodarske družbe, gospodarska interesna združenja in podružnice tujih podjetij (d.o.o., d.d., d.n.o., k.d., k.d.d., SE, GIZ, EGIZ), ne velja pa samostojne podjetnike (s.p.).

Obstoječe družbe morajo obveznost vpisa elektronskega naslova v PRS urediti v roku enega leta od uveljavitve zakona, to je najkasneje do 24. 2. 2022. Družbe, ki se šele ustanavljajo, pa to obveznost uredijo ob samem postopku registracije družbe. Registracija družbe brez navedbe in javne objave elektronskega naslova ni več možna.

Družbe lahko vpis elektronskega naslova v PRS uredijo na naslednje načine:

  • z vložitvijo Predla za vpis spremembe samo v PRS na točki SPOT,
  • z vložitvijo predloga za vpis spremembe samo v PRS na izpostavi Ajpes (osebno, po pošti ali epošti; podpis je lahko ročen ali digitalen),
  • z vložitvijo dopisa na izpostavi Ajpes (osebno, po pošti ali epošti; podpis je lahko ročen ali digitalen),
  • hkrati z vložitvijo Predloga za vpis spremembe v sodni register, če hkrati spreminjajo tudi druge podatke o družbi, ki ga vložijo na točki SPOT ali pri notarju.

Družbe, ki že imajo vpisan elektronski naslov, naj preverijo ali je le-ta ustrezen in ga po potrebi spremenijo na enega izmed zgoraj opisanih načinov.

Družbe, ki imajo vpisan elektronski naslov in so označile, da ne želijo njegove javne objave pa morajo sporočiti, da dovolijo javno objavo vpisanega elektronskega naslova oziroma morajo predložiti drug elektronski naslov.

Družbe naj bodo pozorne pri določanju elektronskega naslova, ki vsebuje osebne podatke posameznega družbenika ali zastopnika. Elektronski naslov družbe je namreč javen podatek in kot tak javno objavljen na spletni strani AJPES ePRS, posledično pa je dostopen vsem uporabnikom podatkov Poslovnega registra Slovenije (PRS).

Za družbe, ki ne bodo spoštovale določbe, ki se nanašajo na obvezen vpis elektronskega naslova, je predvidena globa, ki jo določa 685. člen ZGD. Globe se gibljejo med 15.000 do 45.000 EUR za velike družbe, 10.000 do 30.000 EUR za srednje družbe, 2.500 do 15.000 EUR majhne družbe in 1.000 do 6.000 EUR za mikro družbe.

Viri:

 

Več
22.09.2023
15.09.2023
07.09.2023
31.08.2023
RIC © , Vse pravice pridržane | 8000plus d.o.o.
NE soglašam Soglašam

Soglasje za obveščanje

»Z vpisom svojega e-naslova in s klikom na gumb »Pošlji« dajem prostovoljno in izrecno privolitev, da lahko Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica moje spodaj vpisane osebne podatke zbira in obdeluje ter jih uporablja za komunikacijo z mano in me po elektronski pošti, telefonu ali pisno obvešča v zvezi z aktualnimi dogodki ter ponudbo storitev, ki jih izvaja.«

Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da kliknete povezavo za odjavo v nogi elektronskega sporočila, ki ga prejmete z naše strani, ali pa nas kontaktirate na info@ric-sb.si. S podano zahtevo po odjavi s seznama za obveščanje bo vaš osebni podatek izbrisan iz predmetnih zbirk podatkov. Ravno tako imate pravico vpogleda in posredovanja informacije, katere vaše osebne podatke Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica hrani v zbirki podatkov, do spremembe ali dopolnitve osebnih podatkov. V tem primeru nas kontaktirate na info@ric-sb.si ter izrazite svojo zahtevo po vpogledu. Z vašimi osebnimi podatki bomo ravnali skladno z zakonskimi določbami, strokovno in odgovorno.

»Z vpisom svojega e-naslova naslova in s klikom na gumb »Pošlji« izrecno potrjujem, da sem seznanjen(-a) z vsebino privolitve ter s pravicami do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa mojih osebnih podatkov ter s pravico do vložitve pritožbe.« Upravljavec osebnih podatkov je Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, 2310 Slovenska Bistrica. Za vse informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki se lahko obrnete na info@ric-sb.si. Vaše podatke bomo obravnavali diskretno. Več informacij glede zakonskih določil varstva osebnih podatkov najdete na spletni strani ric-sb.si.