logo Stran je v izdelavi!

Novosti Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gostinstvu in Zakona o prijavi prebivališča


Glavna novost spremembe zakona, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 52/2016, dne 29.7.2016, je vzpostavitev registra nastanitvenih obratov, ki bo omogočal poenostavljeno poročanje v zvezi z nastanitveno dejavnostjo (e-poročanje). Ta register bo vzpostavil in upravljal AJPES (Agencija RS za javnopravne evidence in storitve). Vsi nastanitveni obrati se bodo morali po uveljavitvi zakona vpisati v novoustanovljeni register, s čimer bodo pridobili enotno identifikacijsko številko. Register bo javen, dostop do podatkov pa brezplačen.

Do sedaj so morali sobodajalci poročati Statističnemu uradu RS, Policiji ter poročati Občini (oz. LTO) mesečno podatke o številu nočitev in znesku plačane turistične takse za pretekli mesec. Po vzpostavitvi registra pa bodo gostitelji podatke iz knjige gostov poročali samo na AJPES.

V tem trenutku register še ni vzpostavljen, ko bo potrebno, da vsi obstoječi izvajalci predlagajo vpis v register nastanitvenih obratov, vas bomo o tem obvestili.

Več
22.09.2023
15.09.2023
07.09.2023
31.08.2023
RIC © , Vse pravice pridržane | 8000plus d.o.o.
NE soglašam Soglašam

Soglasje za obveščanje

»Z vpisom svojega e-naslova in s klikom na gumb »Pošlji« dajem prostovoljno in izrecno privolitev, da lahko Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica moje spodaj vpisane osebne podatke zbira in obdeluje ter jih uporablja za komunikacijo z mano in me po elektronski pošti, telefonu ali pisno obvešča v zvezi z aktualnimi dogodki ter ponudbo storitev, ki jih izvaja.«

Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da kliknete povezavo za odjavo v nogi elektronskega sporočila, ki ga prejmete z naše strani, ali pa nas kontaktirate na info@ric-sb.si. S podano zahtevo po odjavi s seznama za obveščanje bo vaš osebni podatek izbrisan iz predmetnih zbirk podatkov. Ravno tako imate pravico vpogleda in posredovanja informacije, katere vaše osebne podatke Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica hrani v zbirki podatkov, do spremembe ali dopolnitve osebnih podatkov. V tem primeru nas kontaktirate na info@ric-sb.si ter izrazite svojo zahtevo po vpogledu. Z vašimi osebnimi podatki bomo ravnali skladno z zakonskimi določbami, strokovno in odgovorno.

»Z vpisom svojega e-naslova naslova in s klikom na gumb »Pošlji« izrecno potrjujem, da sem seznanjen(-a) z vsebino privolitve ter s pravicami do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa mojih osebnih podatkov ter s pravico do vložitve pritožbe.« Upravljavec osebnih podatkov je Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, 2310 Slovenska Bistrica. Za vse informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki se lahko obrnete na info@ric-sb.si. Vaše podatke bomo obravnavali diskretno. Več informacij glede zakonskih določil varstva osebnih podatkov najdete na spletni strani ric-sb.si.