logo Stran je v izdelavi!

Mednarodna znanstvena konferenca Pripovedna kultura v prostoru

  

 

 

Znanstvenoraziskovalni  center  Slovenske  akademije  znanosti  in  umetnosti,  Inštitut  za slovensko narodopisje (ZRC SAZU, ISN) in Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica (RIC) v okviru projekta Živa coprnija / Živa štrigarija organizirata mednarodno znanstveno konferenco z naslovom Pripovedna kultura v prostoru, ki bo potekala 10.–11. junija 2019 v prostorih gradu Slovenska Bistrica.  

Projekt  Živa  coprnija  /  Živa  štrigarija  je  financiran  iz  programa  čezmejnega  sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška, v njem pa sodeluje 6 projektnih partnerjev iz Slovenije in Hrvaške. Glavni cilj projekta je zagotoviti aktivno ohranjanje bajeslovnega izročila Pohorja in Istre.  

Pripovedno  izročilo  je  vir,  s  katerim  je  mogoče  podpreti  raznovrstne  aktivnosti,  ki  skušajo ozavestiti in ohranjati kulturno identiteto v lokalnem okolju. S tem so povezani različni načini oživljanja kulturne dediščine, toda pri tem je pomembno vedeti, kateri pristopi so ustrezni, da izročilo ostaja čim bolj avtentično.  

V okviru konference želimo predstaviti strategije in kriterije, kako se lahko pripovedno izročilo v  okviru  tematskih  poti,  parkov,  pripovedovanja,  lutke  ipd.  premišljeno  vključi  v lokalno in regionalno  kulturno,  didaktično  in  turistično  ponudbo.  Ob  tem  želimo  soočiti  različne teoretične in praktične koncepte sodelovanja s strokovnjaki, ki se ukvarjajo z nesnovno kulturno dediščino. Izpostavljena bodo vprašanja komercialnih interesov, ki so pogosto v nasprotju z načeli  stroke.  Predstavljene  bodo  tudi  tematsko  in  vsebinsko  raznolike  raziskave,  ki  so povezane s folklornim izročilom in imajo potencial za vključitev v lokalno ponudbo. 

Na  konferenci  bo  sodelovalo  12  referentov  iz  šestih  držav.  Referati  bodo  predstavljeni  v slovenskim,  hrvaškem  ali  angleškem  jeziku,  povzetki  referatov  pa  bodo  izšli  v  trijezični knjižici. 
 

PROGRAM KONFERENCE


Barbara Ivančič Kutin, Monika Kropej Telban 
ZRC, SAZU 

Več
22.09.2023
15.09.2023
07.09.2023
31.08.2023
RIC © , Vse pravice pridržane | 8000plus d.o.o.
NE soglašam Soglašam

Soglasje za obveščanje

»Z vpisom svojega e-naslova in s klikom na gumb »Pošlji« dajem prostovoljno in izrecno privolitev, da lahko Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica moje spodaj vpisane osebne podatke zbira in obdeluje ter jih uporablja za komunikacijo z mano in me po elektronski pošti, telefonu ali pisno obvešča v zvezi z aktualnimi dogodki ter ponudbo storitev, ki jih izvaja.«

Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da kliknete povezavo za odjavo v nogi elektronskega sporočila, ki ga prejmete z naše strani, ali pa nas kontaktirate na info@ric-sb.si. S podano zahtevo po odjavi s seznama za obveščanje bo vaš osebni podatek izbrisan iz predmetnih zbirk podatkov. Ravno tako imate pravico vpogleda in posredovanja informacije, katere vaše osebne podatke Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica hrani v zbirki podatkov, do spremembe ali dopolnitve osebnih podatkov. V tem primeru nas kontaktirate na info@ric-sb.si ter izrazite svojo zahtevo po vpogledu. Z vašimi osebnimi podatki bomo ravnali skladno z zakonskimi določbami, strokovno in odgovorno.

»Z vpisom svojega e-naslova naslova in s klikom na gumb »Pošlji« izrecno potrjujem, da sem seznanjen(-a) z vsebino privolitve ter s pravicami do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa mojih osebnih podatkov ter s pravico do vložitve pritožbe.« Upravljavec osebnih podatkov je Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, 2310 Slovenska Bistrica. Za vse informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki se lahko obrnete na info@ric-sb.si. Vaše podatke bomo obravnavali diskretno. Več informacij glede zakonskih določil varstva osebnih podatkov najdete na spletni strani ric-sb.si.