logo Stran je v izdelavi!

Kaj je bonitetna ocena podjetja in kako jo lahko pri Ajpes pridobi samostojni podjetnik-normiranec

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija

 

Bonitetna oz. finančna ocena podjetja temelji na analizi podjetja v preteklem poslovnem letu. Bonitetna ocena je namenjena oceni poslovanja in prikazuje uspešnost in učinkovitost podjetja. Višje, ko je podjetje bonitetno razvrščeno (ocenjeno), manjše je tveganje pri poslovanju s takšnim podjetjem. Analiza poslovanja, ki je temelj bonitetne ocene se pripravlja na oceni računovodskih podatkov, katere se črpa iz računovodskih izkazov. Vsaka bonitetna hiša ima določene svoje kriterije oz. kazalnike za določanje bonitetne ocene.

Podjetja in podjetniki na osnovi bonitetne ocene dobijo hitri signal, s kakšnim poslovnim partnerjem stopajo v poslovni odnos. Bonitetna ocena daje signal, kako tvegano je poslovanje z določeno stranko oz. poslovnim partnerjem. Podjetja na osnovi bonitetne ocene sprejemajo odločitve o poslovanju s posameznim podjetjem.

Pridobitev bonitetne ocene samostojnega podjetnika-normiranca pri Ajpes

Podjetnikom, ki svojo davčno osnovo ugotavljajo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov t.i. normiranci in ne predlagajo svojih letnih poročil, Ajpes ne more izračunati bonitetne ocene. Osnova za izračun bonitetne ocene je namreč predloženo letno poročilo, kar pa Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) normirancem ne nalaga.

Normiranci lahko pridobijo bonitetno oceno, pod pogojem, da na Ajpes pravočasno (najkasneje do 31.3. za preteklo leto) pošljejo pisno vlogo oz. obvestilo, da poslujejo kot normiranec in da kljub temu želijo oddati letno poročilo. Razloga, zakaj želijo oddati letno poročilo jim ni potrebno navajati. Vnos podatkov lahko opravijo v mesecu januarju na spletni strani www.ajpes.si, ko se odpre posebna aplikacija za vnos podatkov iz letnega poročila. Bonitetne ocene na podlagi podatkov iz letnih poročil se določijo vsako leto v mesecu maju in se med letom ažurirajo glede na razpoložljive podatke o poslovanju. V kolikor normiranec ni oddal oz. ne želi oddati letnega poročila in med letom ugotovi, da kljub temu potrebuje bonitetno oceno, lahko pri AJPES zaprosi za izredno pripravo na podlagi predložitve podatkov samo v ta namen.

Sicer pa lahko vsi samostojni podjetniki, tudi normiranci, pri Ajpes pridobijo informacijo o tekoči plačilni sposobnosti (bonitetno informacijo BON-2), ki vsebuje podatke o obsegu poslovanja na poslovnih računih, znesku blokad, številu dni z blokadami v zadnjih 6 mesecih in se uporablja za dokazovanje v postopkih javnega naročanja, pri nakupih ali za preverjanje realne možnosti poplačila zapadlih obveznosti dolžnikov.

Vse več samostojnih podjetnikov se ob registraciji podjetja odloča biti normiranec. Glede pridobitve bonitetne ocene pa mora vsak sam ugotoviti ali jo potrebuje ali ne.

Vir: http://www.rs-biro.si/zakaj-je-bonitetna-ocena-podjetja-pomemben-kazalnik-uspesnosti-podjetja/

Vir: https://www.ajpes.si/novica/Bonitetne_ocene_S.BON_AJPES_tudi_za_samostojne_podjetnike_-_normirance?id=420  

Vir: https://www.podjetniski-portal.si/moj-spletni-prirocnik/28411-normiranci-kako-lahko-pridobite-bonitetno-oceno

Pripravila: Danica Košir, SPOT svetovalka

Več
22.09.2023
15.09.2023
07.09.2023
31.08.2023
RIC © , Vse pravice pridržane | 8000plus d.o.o.
NE soglašam Soglašam

Soglasje za obveščanje

»Z vpisom svojega e-naslova in s klikom na gumb »Pošlji« dajem prostovoljno in izrecno privolitev, da lahko Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica moje spodaj vpisane osebne podatke zbira in obdeluje ter jih uporablja za komunikacijo z mano in me po elektronski pošti, telefonu ali pisno obvešča v zvezi z aktualnimi dogodki ter ponudbo storitev, ki jih izvaja.«

Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da kliknete povezavo za odjavo v nogi elektronskega sporočila, ki ga prejmete z naše strani, ali pa nas kontaktirate na info@ric-sb.si. S podano zahtevo po odjavi s seznama za obveščanje bo vaš osebni podatek izbrisan iz predmetnih zbirk podatkov. Ravno tako imate pravico vpogleda in posredovanja informacije, katere vaše osebne podatke Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica hrani v zbirki podatkov, do spremembe ali dopolnitve osebnih podatkov. V tem primeru nas kontaktirate na info@ric-sb.si ter izrazite svojo zahtevo po vpogledu. Z vašimi osebnimi podatki bomo ravnali skladno z zakonskimi določbami, strokovno in odgovorno.

»Z vpisom svojega e-naslova naslova in s klikom na gumb »Pošlji« izrecno potrjujem, da sem seznanjen(-a) z vsebino privolitve ter s pravicami do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa mojih osebnih podatkov ter s pravico do vložitve pritožbe.« Upravljavec osebnih podatkov je Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, 2310 Slovenska Bistrica. Za vse informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki se lahko obrnete na info@ric-sb.si. Vaše podatke bomo obravnavali diskretno. Več informacij glede zakonskih določil varstva osebnih podatkov najdete na spletni strani ric-sb.si.