logo Stran je v izdelavi!

EARLY WARNING SLOVENIA (EWS)- brezplačna mentorska pomoč podjetjem v težavah

Early warning Slovenia (EWS) je evropski projekt, namenjen podjetjem, ki so se znašla v težavah ali pa se z njimi soočajo in iščejo možnosti izboljšave poslovanja. Model temelji na uspešnem danskem modelu in Slovenija je ena od desetih držav, vključenih v pobudo zgodnjega opozarjanja na težave podjetij »Early Warning Europe«. S programom se prispeva predvsem k zmanjševanju števila stečajev in k ohranitvi delovnih mest. Program vodi javna agencija SPIRIT Slovenija.

Z vključitvijo v program lahko podjetja prejmejo brezplačno pomoč mentorja, ki ob neformalnem pogovoru s podjetjem poda ustrezne usmeritve in predlaga možnosti rešitve težav, s katerimi se podjetje sooča. Pri tem se zahteva poln angažma vodilnih ljudi v podjetju. 

Kako se vključiti v program?
Zainteresirana podjetja sama ali s pomočjo svetovalca mreže SPOT Svetovanje izpolnijo splošno dostopen vprašalnik, ki je objavljen na spletni strani www.podjetniski-portal.si. V vprašalniku predstavijo svoje podjetje in opišejo težave. SPIRIT Slovenija z vprašalnikom pridobi vse potrebne informacije na podlagi katerih lahko podjetje uvrsti v eno izmed štirih kategorij nadaljnje obravnave:


1. Pomoč podjetja se zavrne, ker ni smiselna ali potrebna.
2. Preusmeritev podjetja na enega od ostalih programov SPIRIT Slovenija.
3. Izvedba pomoči podjetju preko brezplačnega mentorstva (Early warning Slovenia). V tem primeru SPIRIT Slovenija prejete podatke iz vprašalnika preda mentorski organizaciji (CEED Slovenija), ki poskrbi za to, da podjetje dobi najustreznejšega mentorja. Mentor se vključi v reševanje težav v podjetju in glede na možnosti pripomore k rešitvi situacije. 
4. Podjetje je potrebno enega od insolventnih postopkov.

Trajanje brezplačnega mentoriranja ni časovno opredeljeno, kot kaže praksa iz drugih držav, pa naj takšno mentoriranje ne bi trajalo dlje od 9 mesecev. Najkrajše zabeleženo uspešno mentoriranje je trajalo zgolj 15 minut, saj je mentor v podjetju lahko skorajda takoj zaznal glavni vir težav podjetnika in mu nemudoma predlagal ustrezno rešitev. 

Trenutno je v program vključenih 22 mentorjev. To so usposobljeni in izkušeni svetovalci, gospodarstveniki, podjetniki in strokovnjaki. Seznam mentorjev je objavljen spletni strani www.podjetniski-portal.si.

Osnovne informacije o vključitvi v program lahko podjetja prejmejo tudi na točki SPOT Svetovanje Podravje (osebno na Mariborski razvojni agenciji, Pobreška cesta 20 in po telefonu 02 333 13 85 v času uradnih ur ali preko e-pošte: spot.podravje@mra.si).

Viri:

- Interni bilten GZS PTZ Veter: glas drobnega gospodarstva že od leta 1979, junij 2020 

- www.podjetniski-portal.si  

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Več
22.09.2023
15.09.2023
07.09.2023
31.08.2023
RIC © , Vse pravice pridržane | 8000plus d.o.o.
NE soglašam Soglašam

Soglasje za obveščanje

»Z vpisom svojega e-naslova in s klikom na gumb »Pošlji« dajem prostovoljno in izrecno privolitev, da lahko Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica moje spodaj vpisane osebne podatke zbira in obdeluje ter jih uporablja za komunikacijo z mano in me po elektronski pošti, telefonu ali pisno obvešča v zvezi z aktualnimi dogodki ter ponudbo storitev, ki jih izvaja.«

Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da kliknete povezavo za odjavo v nogi elektronskega sporočila, ki ga prejmete z naše strani, ali pa nas kontaktirate na info@ric-sb.si. S podano zahtevo po odjavi s seznama za obveščanje bo vaš osebni podatek izbrisan iz predmetnih zbirk podatkov. Ravno tako imate pravico vpogleda in posredovanja informacije, katere vaše osebne podatke Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica hrani v zbirki podatkov, do spremembe ali dopolnitve osebnih podatkov. V tem primeru nas kontaktirate na info@ric-sb.si ter izrazite svojo zahtevo po vpogledu. Z vašimi osebnimi podatki bomo ravnali skladno z zakonskimi določbami, strokovno in odgovorno.

»Z vpisom svojega e-naslova naslova in s klikom na gumb »Pošlji« izrecno potrjujem, da sem seznanjen(-a) z vsebino privolitve ter s pravicami do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa mojih osebnih podatkov ter s pravico do vložitve pritožbe.« Upravljavec osebnih podatkov je Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, 2310 Slovenska Bistrica. Za vse informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki se lahko obrnete na info@ric-sb.si. Vaše podatke bomo obravnavali diskretno. Več informacij glede zakonskih določil varstva osebnih podatkov najdete na spletni strani ric-sb.si.