logo Stran je v izdelavi!

Dokumentacija za ustanovitev s.p. in samozaposlitev tujca

26.5.2022

Tujec, ki želi v Sloveniji ustanoviti podjetje kot s.p. (samostojni podjetnik) in se v njem samozaposliti, potrebuje sledeče dokumente in dokazila:

 • potrdilo o slovenski davčni številki (potrdilo izda Finančna uprava Republike Slovenije),
 • slovenko enotno matično številko (EMŠO) (potrdilo izda Upravna enota),
 • veljaven osebni dokument,
 • izjavo lastnika objekta, če bodoči podjetnik ni sam lastnik zemljišča na katerem se nahaja objekt, kjer bo določen sedež podjetja (overitev izjave se lahko opravi na SPOT registracijski točki, kjer se bo izvedel postopek ustanovitve s.p. ali na pristojni Upravni enoti),
 • enotno dovoljenje za samozaposlitev (enotno dovoljenje izda pristojna Upravna enota)-oseba se lahko samozaposli po 1 letnem neprekinjenem prebivanju v Sloveniji,
 • dokazila iz svoje države, da oseba nima omejitev iz 1.  do 4. točke prvega odstavka 10 a. člena Zakona o gospodarskih družbah:
  • izkazati je treba, da oseba ni bila  pravnomočno obsojena na kazen zapora zaradi kaznivega dejanja zoper gospodarstvo, zoper delovno razmerje in socialno varnost, zoper pravni promet, zoper premoženje, zoper okolje, prostor in naravne dobrine, zoper človekovo zdravje ter zoper splošno varnost ljudi in premoženja
  • izkazati je treba, da oseba v obdobju zadnjih 12 mesecev ni bila javno objavljena na seznamu nepredlagateljev obračunov, na seznamu neplačnikov ali na seznamu zavezancev za davek, ki jim je preklicana identifikacija za namene
  • izkazati je treba, da osebi v zadnjih treh letih s pravnomočno odločbo pristojnega organa države ni bila najmanj dvakrat izrečena globa zaradi prekrška v zvezi s plačilom za delo oziroma prekrška v zvezi z zaposlovanjem na črno.

Dokazila morajo biti prevedena v slovenski jezik in ne smejo biti starejša od 30 dni.

Če je tujec državljan ene države, stalno prebivališče pa ima v drugi tuji državi, mora dokazila, da nima omejitev iz 1.  do 4. točke prvega odstavka 10 a. člena Zakona o gospodarskih družbah, pridobi v državi stalnega prebivališča.

Dokazil, da  tujec nima omejitev iz 1.  do 4. točke prvega odstavka 10 a. člena Zakona o gospodarskih družbah, ni potrebno pridobiti, če je tujec državljan Slovenije ali ima stalno prebivališče v Sloveniji.

Odprtje s.p. poteka v 3 korakih. Začne se z vpisom v Poslovni register Slovenije (PRS), nato prijavo na Finančni urad RS (FURS) ter v obvezna socialna zavarovanja. Postopek je hiter, preprost in brezplačen. Ustanovitveni kapital ni potreben. Na podlagi Zakona o gospodarskih družbah lahko oseba začne opravljati dejavnost, ko je vpisana v Poslovni register Slovenije.

Tujec lahko odpre s.p.:

- od doma, na portalu SPOT, za kar se potrebuje digitalno potrdilo in zahtevana oprema ali

- na eni od SPOT registracijskih točk ali

- po pošti, vendar mora biti podpis na vlogi overjen.

SPOT registracijska točka deluje tudi na RIC Slovenska Bistrica, kjer vam ob dostavi vseh potrebnih dokumentov pripravimo dokumentacijo za ustanovitev s.p., vpis v davčni register in samozaposlitev. Registracijska točka deluje Trgu Svobode 5 v Slovenski Bistrici, telefonska številka 02 292 72 10, e-pošta danica.kosir@ric-sb.si.

Pripravila: Danica Košir, SPOT svetovalka na RIC Slovenska Bistrica

 

Članek je pripravljen v okviru projekta SPOT svetovanje Podravje, ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija,javna agencija.

 

Več
28.11.2023
24.11.2023
22.11.2023
15.11.2023
RIC © , Vse pravice pridržane | 8000plus d.o.o.
NE soglašam Soglašam

Soglasje za obveščanje

»Z vpisom svojega e-naslova in s klikom na gumb »Pošlji« dajem prostovoljno in izrecno privolitev, da lahko Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica moje spodaj vpisane osebne podatke zbira in obdeluje ter jih uporablja za komunikacijo z mano in me po elektronski pošti, telefonu ali pisno obvešča v zvezi z aktualnimi dogodki ter ponudbo storitev, ki jih izvaja.«

Ta privolitev je dana za čas do preklica. Svojo odločitev o privolitvi lahko kadarkoli prekličete, tako da kliknete povezavo za odjavo v nogi elektronskega sporočila, ki ga prejmete z naše strani, ali pa nas kontaktirate na info@ric-sb.si. S podano zahtevo po odjavi s seznama za obveščanje bo vaš osebni podatek izbrisan iz predmetnih zbirk podatkov. Ravno tako imate pravico vpogleda in posredovanja informacije, katere vaše osebne podatke Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica hrani v zbirki podatkov, do spremembe ali dopolnitve osebnih podatkov. V tem primeru nas kontaktirate na info@ric-sb.si ter izrazite svojo zahtevo po vpogledu. Z vašimi osebnimi podatki bomo ravnali skladno z zakonskimi določbami, strokovno in odgovorno.

»Z vpisom svojega e-naslova naslova in s klikom na gumb »Pošlji« izrecno potrjujem, da sem seznanjen(-a) z vsebino privolitve ter s pravicami do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa mojih osebnih podatkov ter s pravico do vložitve pritožbe.« Upravljavec osebnih podatkov je Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, 2310 Slovenska Bistrica. Za vse informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki se lahko obrnete na info@ric-sb.si. Vaše podatke bomo obravnavali diskretno. Več informacij glede zakonskih določil varstva osebnih podatkov najdete na spletni strani ric-sb.si.