Preskoči na vsebino
RIC Slovenska Bistrica
Dostopnost Navigacija
 

Štirje izbrani projekti v okviru pospeševalnika Crouzator

V sklopu projekta HUB-IN in poziva za sodelovanje v pospeševalniku Crozator je Občina Slovenska Bistrica zbirala ideje ustvarjalcev iz našega okolja, ki bodo na inovativen način prispevale k ohranjanju, krepitvi, razvoju in valorizaciji lokalne dediščine na območju Slovenske Bistrice.

Projekt HUB-IN, ki se izvaja v okviru programa Horizon 2020, si prizadeva za spodbujanje urbane preobrazbe in obnovo historičnih urbanih središč (HUA) z uporabo inovacij in podjetništva, obenem pa ohranja edinstveno kulturno identiteto in dediščino območja. Cilj je sistemsko nasloviti trende zapuščanja in zanemarjanja zgodovinske dediščine z vzpostavitvijo inovacijskih stičišč, imenovanih HUB, ki bodo ključno vplivala na revitalizacijo teh območij.

Projekt HUB-IN ne le spodbuja nastanek novih trajnostnih priložnosti za lokalna tradicionalna podjetja, temveč tudi spodbuja razvoj novih ustvarjalnih veščin in delovnih mest. Projekt se izvaja v 8 pilotnih mestih in se osredotoča na soustvarjanje in sodelovanje med različnimi lokalnimi akterji ter partnerskimi mesti.

V okviru projekta je Občina Slovenska Bistrica razpisala Javni poziv za pospeševalnik Crouzator. Namen poziva je bil izbrati ideje ustvarjalcev iz občine Slovenska Bistrica, ki bodo s finančno spodbudo, izobraževanji in mentorskim svetovanjem razvili prototipe produktov ali storitev. Ti bodo na inovativen način prikazovali, ohranjali, krepili, razvijali in valorizirali lokalno dediščino v območju Slovenske Bistrice.

Po pregledu prijav, so bili izbrani štirje projekti, ki zajemajo raznolik nabor ustvarjalnih prizadevanj in prikazujejo bogastvo talenta v naši skupnosti.

  1. Ilustracije nesnovne kulturne dediščine (Hana Nekrep):

Projekt vključuje serijo ilustracij in izdelkov z motivi nesnovne kulturne dediščine občine Slovenska Bistrica. Ilustracije združujejo realni prostor z mitološkimi podobami, kot na primer grad z Belo damo, ki se prikazuje v njem.

  1. Nakit iz recikliranega aluminija (Danuška Hauptman):

Tretji projekt se osredotoča na trajnostno rokodelstvo, ki vključuje delavnice za izdelavo nakita iz recikliranega aluminija. Te delavnice ne le spodbujajo okolju prijazne prakse, temveč nudijo tudi platformo za umetniški izraz skozi nosljivo umetnost, pri čemer se uporabljajo materiali iz lokalnega okolja.

  1. Replike fasad zgodovinskih hiš v Slovenski Bistrici (Natalija Sinkovič):

Z namenom ohranjanja čara preteklosti četrti projekt zajema replike fasad najpomembnejših zgodovinskih hiš v Slovenski Bistrici. Te replike, oblikovane kot podstavki za čajne svečke, ponujajo edinstven način predstavitve naše arhitekturne dediščine v sodobnem kontekstu.

  1. Arhitekturna inštalacija (Jure Kozmus, Hana Nekrep):

Projekt vključuje razvoj ideje za arhitekturno inštalacijo – manjši, moderni paviljon iz lokalno dostopnih materialov. Avtorja bosta oblikovali paviljon iz prefabirciranjega odpadnega aluminija, s čimer bosta izpostavila pomembno industrijo mesta. Hkrati bosta s projektom spodbujalo krožno gospodarstvo s ponovno uporabo odpadnih materialov ter zasnovala atraktiven arhitekturni element, kot pogled v prihodnost in v zmožnosti materiala.

Izbrani projekti združujejo inovacije in ustvarjalnosti, katere prepletajo z lokalnimi kulturnimi koreninami. Veselimo se edinstvenih prispevkov vsakega projekta k promociji naše kulturne dediščine.

 

V letošnjem letu načrtujemo ureditev skupnostnega prostora (»co-working«) v stavbi Crouzet. Ta prostor bo na voljo vsem, ki potrebujejo pisarno le občasno in tudi tistim, ki želijo organizirati predavanje, delavnico ali sestanek ter razpis za kulturne dogodke na območju Crouzeta. Prav tako bomo ponovili objavili razpis za Iniciativo Pestro mesto ter pospeševalnik Crouzator.

Nazaj na seznam
 Logo Logo Logo Logo Logo Logo Logo Logo Logo LogoBREZPLAČNO ENERGETSKO SVETOVANJE Logo