logo

Občina Slovenska Bistrica uspešno namestila hranilnik za energijo, pridobljeno iz sončne elektrarne


Številne elektronske naprave, ki so v modernem svetu postale nepogrešljive, vedno bolj obremenjujejo omrežje z električno energijo. Velika proizvodnja električne energije, ki jo v veliki meri še vedno pridobivamo iz neobnovljivih virov, vpliva na okolje in s tem kvaliteto našega življenja.

Vse to je razlog, da si prizadevamo povečati proizvodnjo energije iz obnovljivih virov in zmanjšati onesnaženost zraka. Na področju obnovljivih virov energije se izvajajo številni projekti, eden izmed njih je projekt StoRES, aktivnosti katerega potekajo na območju Mediterana. Projektni partner Občina Slovenska Bistrica je v okviru tega projekta vzpostavil pilotno območje, kjer se bo testirala učinkovitost hranilnika energije, pridobljene iz sončne elektrarne. Pilotna območja se vzpostavljajo tudi v drugih državah Mediterana, od koder prihajajo projektni partnerji (Ciper, Grčija, Francija, Italija, Portugalska in Španija).

Ker gospodinjstva predstavljajo velikega porabnika energije, smo pilotna območja vzpostavili v stanovanjskih stavbah. Še posebej pa se projekt StoRES osredotoča na izolirana območja in območja, kjer je omrežje oslabljeno, saj je tam potreba po dodatnih rešitvah še večja. Sem spadajo podeželska območja in otoki Mediterana, kjer je zadostna količina sončnih dni za učinkovito izkoriščanje sončne energije. S hrambo energije lahko prav vsak izmed nas pripomore k manjši obremenitvi elektroenergetskega omrežja v tistih urah dneva, ko je poraba največja, hkrati pa si zagotovi dodatni vir energije ob izpadu elektrike.

           

Namen pilotnega testiranja in projekta samega je opredelitev optimalnega načina hrambe energije in oblikovanje primerne zakonodaje, ki bo omogočala preprosto in cenovno ugodno možnost namestitve hranilnika energije v vsak dom. Za več informacij o projektu StoRES obiščite spletno stran stores.interreg-med.eu.

Projekt StoRES je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru programa Interreg Mediteran.
 

    

Več
25.04.2018
24.04.2018
20.04.2018
16.04.2018
e-novice
Ric © 2013, Vse pravice pridržane | 8000plus | Izmenjava povezav